Nu pot sa nu subliniez cat de importante sunt informatiile tehnice disponibile la momentul deciziei privind achizitia si instalarea de echipamente de iluminat tip LED.
Multi producatori de astfel de echipamente obisnuiesc sa furnizeze o cantitate minima de informatii tehnice cu privire la produsele lor.

Atunci ce parametri tehnici si functionali ar trebui sa iei in considerare?

Hai sa enumeram cativa dintre cei mai importanti parametri intalniti in specificatiile tehnice ale echipamentelor de iluminat tip LED si sa incercam sa-i intelegem.

Fluxul luminos (unitate de masura: lumeni – lm)
In mod traditional aceast parametru indica valoarea fluxului luminos al sursei de lumina, independent de influenta corpului de iluminat si fara control optic.
Desi producatorii ar trebui sa raporteze in mod unitar, aceasta valoare reprezinta sursa unor confuzii ca urmare a naturii compacte a LED-urilor in interiorul corpului de iluminat.
Acest parametru ar trebui sa fie indicat printr-un raport metric al productiei de lumina. De exemplu 2310 lm/11W la o distanta de masurare de 1200mm in loc de 210 lm/W.

Eficacitatea corpului de iluminat (lm/W)
Acest parametru a fost urmarit in mod special de producatori, initial din dorinta de a atinge pragul de eficacitate prevazut de normele privind eficienta energetica. Acest prag a fost atins deja dar din dorinta de a obtine valori tot mai ridicate exista riscul de a promova corpuri de iluminat tot mai puternice care vor conduce la o neuniformitate a iluminarii in favoarea cresterii eficacitatii luminoase.

Eficacitatea luminoasa (Raportul de Iesire de Lumina)
Exista doua valori ale fluxului luminos, cel al sursei in sine si cel care ia in considerare pierderile create in interiorul carcasei si al sistemului optic. Raportul de iesire luminoasa este diferenta dintre cele doua valori. Nu exista nici un corp de iluminat cu eficienta de 100%, orice corp de iluminat afecteaza caracteristicile de iesire ale sursei de lumina. Ca urmare, orice corp de iluminat are un raport de iesire de lumina chiar daca unii producatori prefera sa nu-l mentioneze.

Intensitatea distributiei luminoase (candela cd)
Curba de distributie in coordonate polare poate spune pe loc cu ce tip de corp de iluminat ai de a face. Prin aceasta curba putem identifica daca corpul de iluminat are un fascicul ingust sau un fascicul larg. Aceasta informatie ne ajuta sa vedem distributia fluxului, respectiv a nivelului de iluminare  pe suprafata utila.
Chiar daca lucrurile s-au imbunatatit, pentru unii producatori pare sa fie irelevant ce tip de reflector livreaza.
d1 d2
Durata de viata estimata
Doar sa indici o durata de viata estimata pentru un corp de iluminat este cat se poate de irelevant.
Acest parametru ar trebui sa fie insotit de alte valori, cum ar fi cea a reducerii productiei de lumina pe parcursul duratei de functionare.
De exemplu, prin Lx se va indica procentajul ramas din fluxul luminos initial. 50.000 ore L70 inseamna ca repsectivul corp de iluminat a pierdut 30% din intensitatea luminoasa initiala dupa 50.000 de ore de functionare.
O alta valoare asociata duratei de viata este procentul de esec prin care se va indica procentul de module LED care se pot defecta in momentul atingerii duratei de viata nominala. De obicei nu vom intalni aceste cifre in fisele tehnice obisnuite.

Continuare…                                                                                                                      Ce stim despre specificiatiile tehnice LED? partea a IIa