adult-18598_1920Solutiile de eficienta energetica includ cel mai frecvent inlocuirea corpurilor de iluminat clasice cu solutii de tip LED. O decizie perfect justificata de calitatea iluminarii, consumul redus, aspectul modern, durata mare de viata si nevoia redusa de mentenanta.

La vremea deciziei privind achizitia se intampla ca aceasta sa fie influentata in principal de catre pretul de achizitie si mai putin de catre caracterisiticile tehnice.
Se poate ajunge usor la concluzia ca, daca la o prima comparatie produsele sunt similare si au randamente apropiate atunci nu ar trebui sa avem probleme.
Raspunsul corect in acest caz nu poate fi gasit decat dupa compararea datelor din documentatia tehnica a produselor in discutie.

De obicei un producator serios va putea sa va puna la dispozitie toate informatiile tehnice solicitate, lipsa acestora sau furnizarea de date incomplete fiind un prim semn care ne indica ca trebuie sa procedam cu precautie si sa ne informam suplimentar.

Fiind un parametru usor de verificat si urmarit de catre beneficiari, puterea activa este indicata in etichetele si documentatiile care insotesc corpurile de iluminat, in schimb nu intotdeauna sunt indicati parametrii importanti cum ar fi factorul de putere sau fluxul luminos.

Screen Shot 2016-04-19 at 13.31.41S-au intalnit cazuri in care factorul de putere masurat a fost foarte scazut, cu mult sub valorile admise, fapt care genereaza cresterea pierderilor de energie si perturbarea altor consumatori care sunt sensibili la modificarea formei de unda sinusoidale a tensiunii si a curentului. Din masuratori s-a constatat ca sursele corpurilor de iluminat pot genera in retea energie reactiva capacitiva care, in cazul unui numar mare de corpuri de iluminat va avea o valoare mare, care va fi inregistrata de catre contorul de energie electrica si va reprezenta costuri suplimentare.

 

 

 
Screen Shot 2016-04-19 at 13.31.53Tot in practica am intalnit surse de iluminat la care forma de unda a curentilor pe faze este pulsatorie, practic sursele de alimentare a corpurilor de iluminat generand impulsuri de curent iar distorisiunea armonica totala pe curent THDI are valoarea de 185,6%, valoare ce este foarte mare si are o influenta negativa asupra calitatii energiei, influentand functionarea normala a altor consumatori.

In concuzie, decizia privind alegerea unei surse de iluminat tip LED este importanta nu doar pentru ca reprezinta o investitie initiala mare dar si pentru a evita potentialele probleme in exploaterea acestora.