Performanta de culoare
Absolut toate sursele de lumina se degradeaza pe masura ce sunt utilizate. Led-urile nu fac nici ele exceptie. Pe masura ce sunt folosite se intampla doua lucruri: intensitatea luminoasa scade si in acelasi timp se degradeaza si calitatea culorii.

photo-1422255198496-21531f12a6e8

Indicele de redare al culorilor (CRI – Colour Rendering Index)  descrie cat de bine reuseste o sursa de lumina alba sa redea culorile pe care le ilumineaza. Indicele ideal de redare al culorii ar fi 1 in timp ce un indice acceptabil pentru majoritatea aplicatiilor ale iluminatului comercial sau rezidential ar trebui sa fie de minim 0,8. Valorile mai mici de 0,8 ar trebui evitate.

 

 

 

 

photo-1464047736614-af63643285bf

Temperatura de culoare colerata (CCT – Correlated Colour Temperature) – se refera la modul in care percepem o sursa de lumina alba ca fiind calda sau rece. Masurata in grade Kelvin, cu cat avem un indice mai mare al temperaturii de culoare cu atat mai rece este lumina. Pentru sursele de iluminat casnice temepratura de culoare este de aproximativ 2700K care imita culoarea unei surse de iluminat clasice, cu bulb. Pentru spatiile comerciale se folosesc de obicei surse de iluminat cu o temperatura de culoare intre 3000K si 4000K. Strategiile de iluminat recente s-au orientat si catre utilizarea de temperaturi de culoare de zi, mai mari de 5000K, care ajuta la sustinerea ritmului circadian al organismului uman.

 

 

 

Elipsa MacAdam
Pentru LED-uri s-a introdus o noua valoare de culoare – Elipsa MacAdam (McAE). Aceasta lucru a fost cauzat de inconsistenta culorii Led-urilor produse in masa pe liniile de asamblare. McAE se bazeaza pe principiul diferentei abia perceptibile intre cipurile LED. Daca un lot de cipuri LED pare sa fie la fel atunci ele sunt considerate ca fiind 1McAE. Cu cat diferenta perceptibila intre cipuri este mai mare cu atat creste si numarul McAE.
Un producator bun va livra produse cu valoarea McAE de doi sau trei. In cazul in care intervalul McAE este mai mare de sase este recomandat sa cautati un alt corp de iluminat.

LED-uri albe reglabile
Exista si surse albe reglabile, realizate cu LED-uri multi-canal, la care temperatura de culoare poate fi modificata intre cald si rece. Ce trebuie urmarit la acest tip de LED-uri este indicale de redare al culorilor odata cu modificarea temperaturii de culoare.

Performata electrica
Orice corp de iluminat este in primul rand un dispozitiv electric si exista caracteristici ale performatei LED-urilor catre trebuie raportate in fisele tehnice.

Putere nominala de intrare
Puterea de intrare se refera la puterea totala consumata de corpul de iluminat, inclusiv dispozitivele de comanda din circuit.

Curentul de alimentare furnizat de sursa electronica
Luminozitatea unui LED depinde de curentul de functionare. Cu cat curentul de functionare este mai mare cu atat fluxul luminos va fi mai puternic dar durata de viata a LED-ului va fi mai redusa. O valoare tipica actuala este de 350mA dar nu este universal valabila. Va trebui sa fim atenti in special in cazul in care intalnim valori neasteptat de mari ale fluxului luminos, care poate fi o consecinta a unui curent de functionare mai mare, care poate duce la o scurtare a duratei de functionare a LED-ului.

Factorul de putere
Este in natura unui circuit LED de a avea un factor de putere slab, mai mic de 0,5. Desi producatorii nu sunt obligati sa imbunatateasca facturul de putere pentru corpurile de iluminat evaluate la mai putin de 26W, ar trebui sa ne orientam spre un producator angajat in utilizarea unei tehnologii bune si in raportarea corecta a datelor.
Niciun corp de iluminat tip LED nu ar trebui sa aiba un factor de putere mai mic de 0,85.

Citeste aici prima parte a articolului: Ce stim despre specificiatiile tehnice LED?