Avand in vedere progresele realizate in ultimii ani, in zona de iluminat LED se pot anticipa urmatoarele directii de dezvoltare:

Transparenta in utilizarea energiei si incadrarea in noile norme pentru cladirile comerciale.

Implica solutii de control wireless, pentru reducerea consumului de curent si flexibilitate in adaptarea si reconfigurarea iluminatului, care duc la imbunatatirea confortului si cresterea randamentului activitatii, oferind posibilitatea de control wireless atat automat cat si individual pentru fiecare utilizator.

Colectare a datelor

Sistemele de control incorporeaza din ce in cemai mult tehnica digitala in corpurile de iluminat, care fac datele accesibile prin echipamente smart integrate in sistemele cladirii.
Sistemele care integreaza iluminatul interactiv, umbrirea si controlul temperaturii pot face ajustari automate, bazate pe o gama larga de parametrii de mediu, pentru a maximiza eficienta energetica din cladiri.

Reglarea culorii

Iluminatul cu corpuri  cu incandescenta sufera prin faptul ca este ineficient energetic dar livreaza o temperatura de culoare care este familiara si face ca oamenii sa se simta confortabil. Iluminatul cu LED este traditional asociat ca fiind monoton dar eficient din punct de vedere al consumului. Noile tehnologiil LED permit insa ajustarea temperaturii de culoare pentru orice fel de aplicatie.

Reglarea culorii se poate face în trei variante:

Dimarea spre temperatura calda, imita cel mai bine iluminatul incandescent permitand sa fie utilizat in restaurante si in zone rezidentiale
Reglajul nuantei de alb. Noile solutii permit ajustarea temperatiurii de culoare între 2500 si 5000 kelvin, ceea ce permite reglarea in functie de finisajele zonei respective si de preferintele utilizatorului.
Culoarea dinamica. Este folosita la iluminatul in functie de ritmul circadian si permite schimbarea temperaturii de culoare de-a lungul zilei pentru a imita temperatura de culoare exterioara.
Exista totodata si iluminatul arhitectural folosit pentru zona de holuri, exterior, la evenimente sau, in functie de sezon,
pentru a adauga un accent de culoare.

Pe masura ce tehnologia controlului iluminatului evolueaza, atat arhitectii cat si facility managerii vor avea posibilitatea sa contribuie atat la eficienta cat si la frumusetea locului in care vom lucra si vom trai.
Sursa: Buildings Smarter Facility Management, Top 3 Lighting Trends to Look for in 2016 – Eric Lind